Kosmetisk tatuering

Tatuering innebär att bläck eller speciellt anpassad färg implementeras i huden med hjälp av nålar som penetrerar huden och gör att färgen stannar kvar permanent. Den som gör en tatuering ska alltså förvänta sig ett permanent mönster på huden. Traditionellt används tatuering främst för att på olika sätt smycka huden och många tatuerar idag in symboler, ord, bilder och budskap som på olika sätt betyder något för bäraren, och som kanske ger stöd och support i livet. Men tatuering kan också användas för att skapa en permanent makeup eller för att förändra utseendet i främst ansiktet på ett subtilt sätt. Kosmetisk tatuering blir allt vanligare bland både män och kvinnor i alla åldrar, och det är främst ögonbryn som tatueras, men även läpplinjer och tatueringar runt ögonen för att accentuera dem.

De senaste inom kosmetisk tatuering är microblading, som också kallas för Taffy-metoden och det innebär att man på ett manuellt sätt utför en tatuering på huden i ansiktet med mikrobladsteknik. Detta skapar ett permanent avtryck i ansiktet och kan användas ensamt eller som ett komplement till annan kosmetisk tatuering. Microblading utförs genom att ett manuellt specialtillverkat verktyg med disponibla mikroblad används och resultatet går under beteckningen semi-permanent, vilket kan vara en fördel då den här typen av tatueringar ofta görs i ansiktet. I takt med att ansiktet åldras och förändras kan tatueringen komma att behöva göra detsamma, och det kan då vara en fördel med en semi-permanent tatuering som kan korrigeras och hela tiden förändras för att följa ansiktets naturliga form.

De som utför kosmetisk tatuering på andra ska ha genomgått en utbildning. Utförare kan sedan köpa utrustning och material. På nätet finns bra utbud av produkter för kosmetisk tatuerering.

Kosmetisk tatuering har blivit allt vanligare under de senaste åren, i takt med att allt fler svenska hudterapeuter har blivit utbildade inom området, och givetvis i takt med att tekniken har förfinats och förbättrats. Tanken bakom kosmetisk tatuering och microblading är inte att skapa en sensationell makeup utan att göra subtila förändringar som markerar och förstärker den naturliga skönheten och korrigerar mindre skönhetsfel.